Google gör det svårare att filtrera bort ”robot” trafik i GA

Google gjorde den 4 Feb 2020 en uppdatering i GA där man slutat underhålla ”Service Provider” och ”Network Domain” i GA rapporter. Det gick inte ut någon information från Google om denna uppdatering, utan hela branschen noterade detta i efterhand.

Notering från Google som syns i GA:

\"\"

 

 

Exempel från rapport: [Audience -> Technology -> Network]

\"\"

 

 

Vad innebär detta för dig?
Båda GA dimensionerna användes för att identifiera och filtrera bort trafik (sessions) såsom spam, robotar och crawlers (som inte är riktiga besökare) för att hålla en så bra datakvalité och beslutsunderlag som möjligt.

Konsekvenserna blir nu att filtret som städar bort robotar/crawlers inte längre fungerar samt att det inte heller enkelt går att identifiera hur mycket trafik som kommer från denna typ av felaktiga källor. Detta kan leda till att företagets CR% sjunker, utan möjlighet att identifiera hur stor andel som inte är riktiga besökare. Framförallt är det besökare (sessions) för ”Direkt” trafik kanalen påverkas mest.

Hur påverkar det mig som haft detta filter?
Det finns en risk att antalet besökare (sessions) ökar eftersom robotar/crawlers som tidigare filtrerats bort inte gör det längre. Det är svårt att veta exakt hur pass stor denna påverkan är.

Hur påverkar det mig som inte haft detta filter?
Eftersom det inte filtrerats förut, kommer det fortsätta som tidigare. Dock framöver kommer det inte vara längre vara möjligt att identifiera hur stor procent av trafiken som inte är riktiga besökare och som registrerats i GA.

Lösningar?
För närvarande finns det några 3e parts alternativ som kan implementeras genom t.ex. GTM för att delvis få in denna data igen. Dock är man i dessa lösningar beroende av vad för slags data den 3e parten skickar. Det är därmed viktigt att stämma av före potentiell implementation. Vill ni veta mer om vad detta innebär eller vad ni kan göra, ta kontakt med [email protected]

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen