Bygghandlaren som inte handlade rätt

Via SEO-verktyget SEOlytics går det att följa samtliga svenska hemsidor från V. 17 2011 fram till idag. Varje vecka visas en lista på vinnare och förlorare, där syns det direkt om en viss domän har tappat sina placeringar i Googles index. I december upptäckte vi att en bygghandel tappade en mycket stor del av sitt Google värde. Nedanstående bild från SEOlytics visar hur Bauhaus.se plötsligt har fått ett kraftigt dropp i sin ranking.

\"Bauhaus
Vid en närmare analys såg vi att de ändrat i sin URL-struktur, det vill säga de har bytt namn på sitens undersidor. De har gjort detta utan att på ett korrekt sätt hantera de gamla sidorna eller säkerställa på rätt sätt att Google förstår vilken av undersidorna som ska prioriteras. Därmed förlorade det sitt uppbyggda Google värde på viktiga sökord förutom varumärket.

Det vi vill lyfta fram är att vid en migrering (byte av plattform) är det mycket viktigt att vara noggrann med att flytta över allt SEO-värde från de gamla URL:erna till de nya. Annars är risken att siten förlora en mycket stor del av sin trafik. Det kan handla upp mot 70-80% av den organiska trafiken, vilket i sin tur innebär stora intäktsförluster oavsett om man är en stor eller liten e-handlare.

Hur undviks detta?
Våra rekommendationer är att alltid lägga stor vikt vid att säkerställa de befintliga resultaten i Googles index. Detta görs bäst genom att involvera oss tidigt i processen tillsammans med er IT avdelning och webbyrån. Vi föreslår dessutom att en omfattande konverteringsanalys innan val av ny site/plattform görs. I konverteringsanalysen testas den gamla designen mot den nya för att se vilken som i praktiken konverterar bäst och leder till flest avslut.

Planerar ni att göra tekniska förändringar eller förändringar i innehållet, kontakta oss så bokar vi ett möte var vi kan presentera mer om hur vi arbetar – [email protected]

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen