SEO och Norden

Listan på svenska e-handelsbolag som framgångsrikt expanderat utanför Sveriges gränser kan göras lång. Det är inte svårt att hitta lyckade exempel på svenska numera internationella e-handlare som sportamore.se, byggmax.com, bubbleroom.se, bygghemma.se, cdon.com etc. som alla har spridit sig till våra skandinaviska grannar.

Funderar även du på att ta din e-handel till nästa steg och expandera till en ny marknad här i norden är det väldigt viktigt att du sätter en SEO-strategi för detta.

Google dominerar sökmarknaden i de flesta länder (några undantag är Ryssland (Yandex), Kina (Baidu), Tjeckien (Seznam), Sydkorea(Naver) mfl.). I norden ligger Googles marknadsdel på sök runt ca 90-97%, i Sverige var Googles andel 95,6% och i Norge hade Google 90,4% under april 2013. Källa: Statcounter (http://gs.statcounter.com/#search_engine-ww-monthly-201204-201304)

En av grundförutsättningarna för att skapa synlighet på en ny marknad är att säkerställa att Google kan avgöra vilken marknad som du ska synas på, oavsett om du lanserar er e-handel på en ny domän eller på din befintliga domän.

Förutom innehållet på din sida finns det flera parametrar som Google använder för att avgöra vilken marknad de ska ranka din sida för.

TLD:s – Toppdomänen är en väldigt stark indikator för Google och geo-targeting. Använder du en .se domän är det väldigt troligt att din marknad är Sverige, en .dk domän att det är en dansk sida osv. Generellt sätt är det även en fördel ur SEO synpunkt att använda olika domäner för att nå synlighet på olika marknader. Använder du en generisk toppdomän som .com, .org eller .net exempelvis kan Google inte använda den informationen för att avgöra vilken marknad din webbplats inriktar sig mot utan då krävs det att du vidtar andra åtgärder.

Google Webmaster Tools – I Googles egna verktyg kan du ställa in vilken marknad din domän, subdomän eller mapp inriktar sig mot. Har du inte ett Google Webmaster Tools konto bör du skapa ett. Tänk på att du måste ha ett konto för varje marknad för att kunna välja målgrupp.

IP – Google tittar fortfarande på IP-adressen för en sida. Det är dock inte ett krav att flytta till ett norskt IP om du redan använder en .no domän eller angett marknad i Google Webmaster Tools.

Hreflang – Google har i samråd med andra sökmotorer tagit fram en tagg där du kan ange vilken marknad och språk en unik URL inriktar sig mot. Du kan antingen ange hreflang i din XML-sitemap eller inom-taggen i dina HTML dokument. Du kan även använda http headern för hreflang för dokument och på så vis tala om för sökmotorerna vilken marknad dokumentet inriktar sig mot.

Länkar – Kommer större delen av dina länkar från ett visst land/marknad är det troligt att din sida är relevant för besökare från det landet/marknaden.

Datumformat, adress & valuta – Skriv ut valuta och datumformat med lokal formatering.

Detta är grunden för att Google ska kunna avgöra vilken marknad din sida riktar sig mot. Andra delar som bör ingå i din strategi för att lyckas utanför Sverige är:

Innehåll – Översätt inte ditt innehåll rakt av. Ta hjälp av översättare med språket som modersmål. Glöm inte att översätta meta data med.

Konkurrentanalys – Vilka är dina konkurrenter för att driva relevant trafik från Google på repektive marknad? Genomför en konkurrentanalys där du kartlägger vilka webbsidor som du kommer att konkurrera med på respektive marknad.

Duplicate content – Se till att ditt innehåll är unikt för den nya marknaden. I Finland finns både svenska och finska som språk och det gäller att du väljer hur Google ska hantera två svenska versioner av ditt innehåll. Det finns många lösningar för detta och det är viktigt att du väljer hur din sida ska hantera detta för att undvika problem.

Skapa synlighet för dina bilder på flera marknader – Hur hanteras era bilder? Ligger alla på en server eller finns det olika bilder för olika marknader? Trots att trafiken från Google Images minskat sedan Google Images design uppdatering den 23 januari i år (http://www.definemg.com/how-googles-image-search-update-killed-image-seo/) är det viktigt att göra bilder sökbara på alla marknader.

Tracking Hur spårar ni era besökare och er utveckling för respektive marknad? Viktigt att kunna mäta utvecklig både i Google analytics men även rankingutvecklingen på sökmotorerna.

Lokalt engagemang – Hur spårar ni era besökare och er utveckling? Viktigt att kunna mäta utvecklig både i Google analytics men även rankingutvecklingen på sökmotorerna.

Har du frågor om att bredda din e-handel till nya marknader finns vi på plats på Nordic ecommerce summit för att svara på dina frågor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen